VÁNOČKA
1kilo: 250g tuku (1/2 másla, ½ hery), 250g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 celé vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 200g hrozinek, 1/2kg polohrubé mouky, 1/2kg hladké mouky, kostka a ¼ kvasnic, 6 malých naběraček mléka = 300ml, 5 lžic rumu, mandle (drobnější líp drží), 6 lžiček krystalu, 1,5 lžičky soli
Namočím hrozinky do vody. Máslo a heru nechám změknout, nakrájím na menší kousky, přidám cukr (moučkový i vanilkový), vajíčka a rum. Šlehám šlehačem asi 1 minutu a pak 4 minuty míchám ručně vařečkou.
Do litrového plecháčku dám mléko a 6 lžiček krystalového cukru, trošku zehřeju aby to bylo teplé a přidám na kousky 1,5 kostky kvasnic, rozmíchám a nechám vykynout (až to bude 1 více tolký) – něčím to přikryju.
Do rozmíchaných vajec s cukrem přesyju přes sítko obě mouky, přidám 1,5 lžičky soli, přeceděné hrozinky (můžu z nich ještě vymačkat vodu v ruce) a nakonec naliju kvásek. Zamíchám vařékou a hnětu (podebírám těsto) asi 5 minut.
Těsto vysypeme na vál a hněteme ručně, podmoučňujeme hladkou moukou dokud se těsto přestane lepit. Hněteme tahem od sebe 15 minut (obracíme těsto o 90°). Pak dáme těsto do vandlínu na židlu vedle topení, přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu. Vyklopíme opatrně na vál a zase hněteme asi 10 minut a opět dáme kynout něco přes hodinu.
Vyklopíme opatrně na vál a rozdělíme těsto na 9 stejných kousků. Vymažeme plech tukem (sádlo, hera, máslo). Vezmeme 4 kousky těsta a vyválíme ho rukama na válečky dlouhý asi