Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRACNY

4. 9. 2010

140g másla, 140g hery, 350g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 140g vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, 1 žloudek, 4 hřebíčky, 2 špetky mleté skořice, sádlo

Na obalení: moučkový cukr a vanilkový cukr

Máslo a heru si předem vyndáme z ledničky a necháme změknout, ořechy pomeleme a hřebíček rozdrtíme najemno. Všechny přísady pak smícháme a vyhněteme rukama v těsto. Formičky vymažeme pírkem sádlem a vkládáme těsto – ne vrchovaté – nabude to. Formičky vymazáváme jen jednou, při dalších várkách už ne. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 170°C  asi 15 min. Vyndáme z trouby,necháme chvíli (2-4min) zchladnout, vyklápíme z formiček a obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru (cca 1,5:1).

Měkké pracny:

Pracny, tedy medvědí tlapky, patří ke stálicím českých Vánoce. Toužíte po takových, které jsou krásně měkké jako od babičky? Vyzkoušejte tento zaručený recept. Suroviny 28 dkg másla 35 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 15 dkg mletých ořechů 4 dkg kakaa lžička mleté skořice špetka hřebíčku

Postup přípravy receptu Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme těsto. Těsto vtlačujeme do formiček na pracny a pečeme ve vyhřáté troubě asi 7 minut. Vyklopíme, necháme trochu vystydnout a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Pracny necháme uležet nejlépe tři týdny.