Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠTRŮDL

28. 10. 2018

Na 3 nohavice:

200g hladké mouky, 1 cm hery, 1 vejce, 33ml oleje, 8g kvasnic, špetka soli, 1/3 víčka octa, mléko, strouhanka, jablka, skořice mletá, moučkový cukr, asi 3 cm másla

Na vál dám kopec mouky, kolem to obskládám kouskama másla a doprostřed mouky rozklepnu vejce. Vajíčko zamíchám nožem asi s 1/4 mouky.

Do odměřovací nádoby dám olej, ocet, kvasnice, sůl a doliju teplejším mlékem do 100ml (olej+ocet+kvasnice+sůl+mléko = 100ml) a nechám asi 5 minut odležet.

Ukrojím asi 3mm másla, nechám rozpustit na plotně a nasypu do toho 4 velké hrsti strouhanky a trošku to opražím (1 min) a nechám vychladnout.

Kvásek naliju do mouky a vypracuju v těsto (můžu trochu podmoučit). Ohřeju si prázdný kastrol na plotně nebo v troubě a těsto tím na vále přiklopím a necháím kynout 1/2 hodiny.

Jablka oloupu, vykrojím a nastrouhám na plátky.

Po vykynutí rozdělím těsto na 3 stejné díly (asi 123g) a rozválím na průhledné kolečko o průměru délky plechu (35cm). Rozpustím si 3 sm másla a pírkem těsto lehce potřu. Posypu 1/3 vychladlé strouhanky, vložím na to jablka, posypu skořicí a cukrem a jemně posypu špetkou strouhanky a pokapu pár kapkama másla. Sroluju a dám na plech a vršek potřu ještě máslem a peču na 160°-170°C asi 1/2-3/4 hodiny do zlatova.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář