Šlehačkové koláče
Těsto: 500g hladké mouky, 200ml smetany ke šlehání, 3 lžíce majonézy, 100ml mléka, 2 žloutky, kostka droždí, 80g cukru, vanilkový cukr, lžíce rumu, sůl
Náplň: 500g tvarohu, 100g cukru krystal, 1 žloutek, hrozinky, citronová kůra
Drobenka: 150 g hladké mouky, 120g másla, 120g cukru moučka
Dohotoveníí: 1 vejce na potření koláčků
Po pečení: rozpuštěné máslo, rum, cukr moučka+vanilkový cukr na obalení
Z droždí, lžičky cukru a teplejšího mléka uděláme kvásek. Ostatní ingredince smícháme (zbytek 75 g cukru), přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Necháme hodinu v teple kynout.
Vezmeme kousek těsta, uděláme placku, dáme na to tvarohovou náplň a uzavřeme. Vložíme na plech, uděláme na každém koláčku z vrchu důlek, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme potřít marmeládou nebo povidlím a posypeme drobenkou. Pečeme na 190°C do růžova.
Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem a můžeme ještě namočit do cukru.