Jdi na obsah Jdi na menu
 


KVĚTÁKOVÁ

4. 9. 2010

Nadrobno nakrájená zelenina – mrkev, petržel, celer, kedlubna,…menší hlávka květáku, cibule, brambory (3), 4 lžíce hladké mouky, olej

Nakrájíme nadrobno zeleninu a brambory na kostečky, dáme do zelenýho kastrólu, osolíme, můžem přidat i ze 3 plátky cibule a vaříme asi půl hodiny. Pak do toho dáme na trsy rozdělenej květák a vaříme další ½-3/4 hodinu (aby byl květák měkkém – stačí i 20 min) Vedle v kastrólku si připravíme jíšku – olej + 4 lžíce hladké mouky, mícháme a pak necháme vychladnout. Květák a cibuli vyndáme z vody (cibuli zahodíme) a nějak ho rozmixujem – záleží jak moc je uvařený, když je dostatečně (1/2-3/4 h) rozmačkáme ho vidličkou, jinak použijeme mixér. Rozmixovaný květák dáme zpátky do polívky a přidáme vychladlou jíšku, kterou pořádně rozmícháme. Nikdy nemícháme teplou jíšku a teplou vodu ani studenou jíšku a studenou vodu, vždy musí být jedna věc opačná – teplá voda, studená jíška nebo studená voda a teplá jíška.