Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povidla

11. 9. 2020

2 kg vypeckovaných švestek, 100 g cukr krystal pro fázi 1, 100 g cukr krystal pro fázi 2, 2 lžíce octu, 2 lžíce rumu, 1/4 lžičky mleté skořice, 1,5 ks drceného hřebíčku, šťávu z půlky citrónu

pečící papír na vystlání hlubokého plechu po okraje, alobal nebo pečící papír pro přikrytí plechu s otvory na páru

POSTUP

1. Umytí ovoce, vypeckování ovoce, zamíchaní se 2 lžícemi octu.

2. Vystlat plech mokrým pečícím papírem a nasypat ovoce, přikrýt alobalem nebo pečícím papírem s otvory pro odvod páry. Trouba peče nahoře a dole. Trouba není horkovzdušná.

3. Vložit plech do rozpálené trouby na 250°C na 25-30 minut. Ovoce nemíchat. Ovoce se začíná rozpouštět.

4. Vytáhnout plech a rovnoměrně posypat 100 g cukru krystalu.

5. Vložit plech do rozpálené trouby na 230°C na 25-30 minut. Ovoce nemíchat. Ovoce je tekuté a probublává.

6. Vytáhnout plech a rovnoměrně posypat 100 g cukru krystalu.

7. Vložit plech do rozpálení trouby na 210°C na 40-55 minut. Ovoce nemíchat. Z ovoce se odpařuje voda. Objem klesá na 30 procent a směs houstne, ale toto se špatně kontroluje. Výsledná hustota bude patrná až po rozmixování.

8. Vytáhnout z trouby. Nechat odstát pro mírné zchladnutí. Naběračkou a lžící přemístit do hrnce. Přidat rum a koření a citronovou šťávu. Rozmixovat. Výsledná konzistence je o něco jemnější jak puding.

9. Dát za horka do sklenic. Vršek pokapat rumem. Zavřít. Otočit. / nebo / Chladnější dát do sklenic. Zavřít. Zavařit na 80°C a 20 minut.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář