Jdi na obsah Jdi na menu
 


HOUSKOVÝ KNEDLÍK

4. 9. 2010

1 knedla:1 vajíčko,  1 lžíce oleje, 1-1,5 malé naběračky teplejšího mléka, 3 malé lžičky krystalu, ¾ cm z kostky kvasnic, hrnek hrubé mouky, 3 dny starý ½ rohlík, ½ lžičky soli

2knedle: 1 vajíčko,  2 lžíce oleje, 2 a 1/4 malé naběračky teplejšího mléka,1 naběračka vody, 6 malých lžiček krystalu, 1,5 cm z kostky kvasnic,1 a ¾  hrnku hrubé mouky, 3 dny starý rohlík, 1 lžička soli

1. Rozklemneme vajíčko, přidáme 1 lžíci oleje a rozmícháme vařékou

2. Do hrníčku dáme mléko, cukr a rozdrobene kvasnice – zamícháme a necháme asi 5 minut vykynout (až se to jednou tolik zvedne)

3. Do vajíčka přidáme hrnek mouky a osolíme (u 2 knedlí nalijeme vodu)

    Nakrájíme rohlík nejprve na kolečka a pak na kostečky (asi 9 dilku)

4. Nalijeme vykynutý kvasnice do mouky – zamícháme – nakonec přidáme nakrájený rohlíky. Přikryjeme to utěrkou a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu.

5. Dáme si vodu do kastrola a počkáme az bude vřít.

6. Mezitim si vyndáme těsto na desku (vál) a uhněteme z toho knedlu a necháme ju vykynout 15-20 minut než začne vřít voda.

7. Vložíme knedlu do vody a vaříme po jedné straně 11 minut, pak ju otočíme a vaříme dalších 11 minut.

    (Do hrnce dáme vodu, na hrnec upevníme gumičkou na zavařování utěrku, až bude voda vřít položíme na utěrku knedlu  a vaříme 11 minut po 1 straně a 11 minut po druhé straně)