Jdi na obsah Jdi na menu
 


PIZZA Z ALBERTA

4. 9. 2010

600g hladké mouky, 42g droždí (1 kostka), ½ lžičky cukru, 1 lžička soli, 7 lžic olivového oleje, 350 ml vody

1) Droždí rozdrolíme do 2 lžic hladké mouky, cukru a trošky vlažné vody (1/3 hrnku). Umíchíme na kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2) Do prosáté mouky se solí přimícháme kvásek, olivový olej a vlažnou vodu. Vše propracujeme v hladké těsto, mělo by být pružné a nelepit se (dyžtak přidáme trošku hladké mouky). Z těsta vytvoříme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme min.půl hodiny kynout.

3) Těsto rozdělíme na 4 díly, jednotlivé díly pak na vále rozválíme na tenké placky (ne moc tenké). Opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Nazdobíme a pečeme v předehřáté troubě na 250°C 10-15min.

 

Tip na náplň: JAHODOVÁ PIZZA

400g jahod, 150g lučiny, 10 lžic třtinového cukru, 5 lžic nařezané čerstvé bazalky

Jahody nakrájíme na plátky, rozprostřeme na těsto, v hmoždíři utřeme bazalku s 5 lžícemi cukru a dáme směs na jahody. Nakonec smícháme se zbylým cukrem lučinu a ozdobíme jí pizzu.

SÝROVÁ S RAJČATY

½ balení konzervovaných sekaných rajčat s bazalkou, 40g parmezánu, 50g sýra s modrou plísní, 100g mozzarelly, 10 cherry rajčátek, hrst sušeného či čerstvého oregána

Na těsto dáme rajčatový základ, položíme na to plátky mozzarelly, nahrubo nastrouhaný modrý sýr a posypeme parmezánem. Přepůlíme rajčátka a nazdobíme jím pizzu, nakonec posypeme orgánem.