Jdi na obsah Jdi na menu
 


LASAGNE (4 osoby)

4. 9. 2010

Plátky těstovinových lasagní, červená omáčka, bílá omáčka

 

Červená omáčka:

500g mletého masa, 1 konzerva rajčatového protlaku (!nikdy ne kečup!), 2 střední cibule, olej, špetka(nepřehánět) koření – rozmarýn, oregano, provensálské koření, bílý pepř, bazalka

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujema alespoň 1 hodinu. Osolíme, přidáme protlak a koření a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny. Můžeme trochu přisladit.

 

Bílá omáčka:

Asi 2 lžíce másla (1,5cm), 4 malé vrchovaté lžíce hladké mouky, ¼ l smetany, ¼ - ½ l mléka, 200g nastrouhaného sýra, ani ne ¼ nastrouhaného muškatového oříšku, špetka pepře, sůl

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme mléko (případně studenou vodu) a později smetanu a za stálého míchání asi 10 minut povaříme. Nakonec vmícháme tvrdý sýr s kořením.

 

Do zapékací formy dáme vrstvu červené omáčky, těstovinové plátky, bílou omáčku, těstovinové plátky…… Horní vrstva  musí být bílá, případně ji ještě posypeme strouhaným sýrem. Dbáme na to, aby plátky byly vždy zcela pokryty omáčkou. Pečeme na 200° asi ½ - ¾ hodiny.

 

Pozn. Náplně můžeme obměňovat dle fantazie, např. špenátová, žampionová,atd.